A napokban vettem észre, hogy egyszer sem tettem még fel a blogra sós sütit, így itt volt az ideje, hogy ezt pótoljam. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én ilyenkor nyáron sokkal jobban szeretem a sós dolgokat, mint az édességeket. Limonádéval vagy fröccsel jó kis délutáni nasi.
Az a helyzet, hogy a sós snackek fogtak ki rajtam a legjobban. Nagyon sokáig tartott, amíg sikerült kikísérletezni olyan recepteket, amik finomak lettek. De mostanra már összegyűlt egy jópár, amit majd megosztok veletek itt a blogon is. Most a lenmagos – sajtos kekszet hoztam, ez volt az első gluténmentes sós süti receptem.
Lenmagos - sajtos keksz
Előkészítési idő: 25 perc
Elkészítési idő: 15 - 20 perc
Mennyiség: 2 nagyobb tepsi
Hozzávalók:
- 200 gramm zabliszt
- 100 gramm hajdinaliszt
- 120 gramm szobahőméréskletű laktózmentes vaj
- 1 evőkanál lenmag
- 50 gramm reszelt sajt, laktózmentes
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál laktózmentes tejföl
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- A liszteket kimérjük, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, a sót, és egyenletesen elkeverjük őket.
- Ezután hozzáadjuk a lenmagot, és ezt is jól belekeverjük.
- A vajat kockákra vágjuk, és jól elmorzsoljuk a lisztes keverékben.
- Majd hozzáadjuk a tejfölt is, és addig gyúrjuk, amíg egyenletes tésztát kapunk.
- A tésztát 2 részre osztjuk, az egyik részét letakarva a tálban hagyjuk, a másikat kinyújtjuk.
- A nyújtásnál a legegyszerűbb, ha sütőpapírt teszünk a munkalapra majd a tészta tetejére is, és a 2 sütőlap között nyújtjuk ki kb 4 - 5 mm vastagra.
- Mikor kinyújtottuk, a tetejéről levesszük a sütőpapírt, megszórjuk reszelt sajttal.
- Majd egy késsel vagy derelyevágóval négyzet vagy téglalap alakú darabokra vágjuk.
- Mikor elkészültünk, a sütőpapírt a tésztával együtt átcsúsztatjuk a tepsibe.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 - 20 percig sütjük, amíg a tetejük kicsit megbarnul.
- A maradék tésztával ugyanezt megismételjük.
Megjegyzés: Ha összegyúrás után túl puhának, ragadósnak találjuk a tésztát, akkor egy fél órára hűtőbe tehetjük. Ha nagyon meleg van, lehet, hogy a vaj is jobban megolvad, és ettől a tészta is sokkal lágyabb lesz.