• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Lenmagos – sajtos keksz

2018-06-21 Maresz

A napokban vettem észre, hogy egyszer sem tettem még fel a blogra sós sütit, így itt volt az ideje, hogy ezt pótoljam. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én ilyenkor nyáron sokkal jobban szeretem a sós dolgokat, mint az édességeket. Limonádéval vagy fröccsel jó kis délutáni nasi.

Az a helyzet, hogy a sós snackek fogtak ki rajtam a legjobban. Nagyon sokáig tartott, amíg sikerült kikísérletezni olyan recepteket, amik finomak lettek. De mostanra már összegyűlt egy jópár, amit majd megosztok veletek itt a blogon is. Most a lenmagos – sajtos kekszet hoztam, ez volt az első gluténmentes sós süti receptem.

Print

Lenmagos - sajtos keksz

Előkészítési idő: 25 perc

Elkészítési idő: 15 - 20 perc

Mennyiség: 2 nagyobb tepsi

Hozzávalók:

  • 200 gramm zabliszt
  • 100 gramm hajdinaliszt
  • 120 gramm szobahőméréskletű laktózmentes vaj
  • 1 evőkanál lenmag
  • 50 gramm reszelt sajt, laktózmentes
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál laktózmentes tejföl
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

  1. A liszteket kimérjük, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, a sót, és egyenletesen elkeverjük őket.
  2. Ezután hozzáadjuk a lenmagot, és ezt is jól belekeverjük.
  3. A vajat kockákra vágjuk, és jól elmorzsoljuk a lisztes keverékben.
  4. Majd hozzáadjuk a tejfölt is, és addig gyúrjuk, amíg egyenletes tésztát kapunk.
  5. A tésztát 2 részre osztjuk, az egyik részét letakarva a tálban hagyjuk, a másikat kinyújtjuk.
  6. A nyújtásnál a legegyszerűbb, ha sütőpapírt teszünk a munkalapra majd a tészta tetejére is, és a 2 sütőlap között nyújtjuk ki kb 4 - 5 mm vastagra.
  7. Mikor kinyújtottuk, a tetejéről levesszük a sütőpapírt, megszórjuk reszelt sajttal.
  8. Majd egy késsel vagy derelyevágóval négyzet vagy téglalap alakú darabokra vágjuk.
  9. Mikor elkészültünk, a sütőpapírt a tésztával együtt átcsúsztatjuk a tepsibe.
  10. 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 - 20 percig sütjük, amíg a tetejük kicsit megbarnul.
  11. A maradék tésztával ugyanezt megismételjük.

Megjegyzés: Ha összegyúrás után túl puhának, ragadósnak találjuk a tésztát, akkor egy fél órára hűtőbe tehetjük. Ha nagyon meleg van, lehet, hogy a vaj is jobban megolvad, és ettől a tészta is sokkal lágyabb lesz.

Kategóriák: Desszert Címkék: gluténmentes, laktózmentes

Previous Post: « Mennyei málnás-mascarponés torta
Next Post: Fetás – mentás dinnyesaláta »

Footer

Instagram

Instagram did not return a 200.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2023 · MennyeiMentes