Az őszben az egyik legjobb dolog a sütőtök, amellett, hogy nagyon finom, egészséges is, mert egy csomó vitamint tartalmaz. A körtés sütőtök krémleves pedig olyan, mintha egy tányér napfényt ennék, és már a gondolattól is boldog leszek, főleg egy szürkébb őszi napon.
Mióta beindult a sütőtök szezon, minden héten kerül egy tök a kosarunkba (jövök is még jó néhány sütőtökös recepttel a következő hetekben).
Azon kívül, hogy a sütőtök már önmagában is mennyei, a körte lágyabbá és könnyedebbé teszi ezt a levest. Nemcsak ebédre szuper, de könnyű vacsorának is nagyon jó. Ha vacsira esszük, gluténmentes pirítóst csinálunk hozzá.
Elkészítésére nagyon jó kifogás az is, hogy a maradék már megsült sütőtököt felhasználjuk, de szerintem megérdemli, hogy csak miatta süssünk egy tököt.
Körtés sütőtök krémleves
Előkészítés: 50 perc (a sütőtök sütéssel)
Elkészítés: 25 perc
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók:
- 1 (kb 1- 1,5 kg) kisebb sütőtök, sütőben megsütve
- 2 körte, felkockázva
- 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
- 1,5 liter zöldségleves alaplé
- Olívaolaj
- Só
- Bors
- Metélőhagyma
Elkészítés:
- A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és 200 C fokon kb 45 perc alatt megsütjük, amíg a szélük karamelizálódik.
- A finomra vágott hagymát olivaolajon megdinszteljük, majd rátesszük a körtét és a héjából kiszedett sütőtököt.
- Felöntjük az alaplével, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
- Közepes lángon főzzük, kb 10 - 12 percig.
- Miután megfőtt, botmixerrel leturmixoljuk.
- Tálaláskor a leves tetejét metélőhagymával díszítjük.