• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Karácsonyi köret ötletek

2018-11-23 Maresz

Nálunk többféle ételallergia is van a családban, ami nem könnyíti meg az ünnepi készülődést, így fontos, hogy mindenkinek legyen valami olyan, amit megehet, és még finom is. Ebben az összeállításban hoztam 2 nagyon finom pürét és egy salátát.

Az első recept a paszternák püré pirított dióval. A paszternák a répa és a fehérrépa rokona, de a gyökér vastagabb, mint a fehérrépa. Arra érdemes figyelni, hogy ne legyen túl nagy vagy  fonnyadt a zöldség, mert akkor már valószínűleg fás, és jövő karácsonyra sem fog megfőni.

A második a snidlinges édesburgonya püré. Mostanra már gondolom kitaláltátok, hogy nagyon szeretem az édesburgonyát, így a karácsonyi asztalról sem tudom lehagyni.

A harmadik köretem pedig egy rukkola saláta gyümölcsökkel, amit én nagyon szeretek, mert a kissé kesernyés rukkolát szuperül kiegészíti a narancs és a gránátalma, na meg a mézes öntet.

Print

Karácsonyi köretek

Paszternák püré pirított dióval

Előkészítési idő: 20 perc

Elkészítési idő: 10 perc

Mennyiség: 4 főre

Hozzávalók:

  • 660 gramm paszternák
  • 200 ml mandula ital
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál só + 1 a főzéshez
  • 40 gramm dió

Elkészítés:

  1. A paszternákot megpucoljuk, és kisebb darabokra vágjuk, majd egy lábosban feltesszük főni, 1 teáskanál sóval és annyi vízzel, hogy ellepje.
  2. Addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, majd kiöntjük egy szűrőbe, és hagyjuk lecsepegni.
  3. Ezután hozzáadjuk a kókuszzsírt, a mandula italt és a sót. A pürét készíthetjük krumplinyomóval, vagy  aprítógépbe is tehetjük a hozzávalókat, és úgy pürésítjük.
  4. A diót egy serpenyőben megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni, és durvára vágjuk. Tálaláskor megszórjuk vele a paszternák pürét.

Snidlinges édesburgonya püré

Előkészítési idő: 20 perc

Elkészítési idő: 10 perc

Mennyiség: 4 főre

Hozzávalók:

  • 890 gramm édesburgonya
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 200 ml mandula ital
  • 1,5 teáskanál só + 1 a főzéshez
  • 1 csokor snidling, apróra vágva

Elkészítés:

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, majd egy lábosban feltesszük főni, 1 teáskanál sóval és annyi vízzel, hogy ellepje.
  2. Addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, majd kiöntjük egy szűrőbe, és hagyjuk lecsepegni.
  3. Ezután hozzáadjuk a kókuszzsírt, a mandula italt, a sót és az apróra vágott snidlinget. A pürét készíthetjük krumplinyomóval, vagy  aprítógépbe is tehetjük a hozzávalókat, és úgy pürésítjük.

Narancsos - gránátalmás rukkola saláta mézes narancsos öntettel

Előkészítési idő: 5 perc

Elkészítési idő: 10 perc

Mennyiség: 4 főre

Hozzávalók:

A salátához:

  • 200 gramm rukkola
  • 2 narancs
  • 1 nagyobb gránátalma

Az öntethez:

  • 100 ml olíva olaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 narancs leve
  • 12 szem rózsabors
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. A narancsot megpucoljuk, cikkekre szedjük, a gránátalmából kiszedjük a magokat, a rukkolát megmossuk, és saláta centrifugában megszárítjuk.
  2. A salátát egy nagy tálban összeállítjuk, beletesszük a rukkolát, majd a narancsot, végül pedig rászórjuk a gránátalmát.
  3. Az öntethez alaposan összekeverjük az olajat, a narancslevet és a mézet, majd belekeverjük a sót. 
  4. A rózsaborsot egy kicsit összetörjük, és szinten az öntethez adjuk. Tálaláskor meglocsoljuk vele a salátát.

Kategóriák: Ebéd, Vacsora Címkék: gluténmentes, karácsony, köret, saláta, tejmentes, vegetáriánus

Previous Post: « Gluténmentes mézeskalács
Next Post: Tonhalkrémmel töltött “karácsonyfa” »

Footer

Instagram

Instagram did not return a 200.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2021 · MennyeiMentes