Nálunk többféle ételallergia is van a családban, ami nem könnyíti meg az ünnepi készülődést, így fontos, hogy mindenkinek legyen valami olyan, amit megehet, és még finom is. Ebben az összeállításban hoztam 2 nagyon finom pürét és egy salátát.
Az első recept a paszternák püré pirított dióval. A paszternák a répa és a fehérrépa rokona, de a gyökér vastagabb, mint a fehérrépa. Arra érdemes figyelni, hogy ne legyen túl nagy vagy fonnyadt a zöldség, mert akkor már valószínűleg fás, és jövő karácsonyra sem fog megfőni.
A második a snidlinges édesburgonya püré. Mostanra már gondolom kitaláltátok, hogy nagyon szeretem az édesburgonyát, így a karácsonyi asztalról sem tudom lehagyni.
A harmadik köretem pedig egy rukkola saláta gyümölcsökkel, amit én nagyon szeretek, mert a kissé kesernyés rukkolát szuperül kiegészíti a narancs és a gránátalma, na meg a mézes öntet.
Karácsonyi köretek
Paszternák püré pirított dióval
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 10 perc
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók:
- 660 gramm paszternák
- 200 ml mandula ital
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 teáskanál só + 1 a főzéshez
- 40 gramm dió
Elkészítés:
- A paszternákot megpucoljuk, és kisebb darabokra vágjuk, majd egy lábosban feltesszük főni, 1 teáskanál sóval és annyi vízzel, hogy ellepje.
- Addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, majd kiöntjük egy szűrőbe, és hagyjuk lecsepegni.
- Ezután hozzáadjuk a kókuszzsírt, a mandula italt és a sót. A pürét készíthetjük krumplinyomóval, vagy aprítógépbe is tehetjük a hozzávalókat, és úgy pürésítjük.
- A diót egy serpenyőben megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni, és durvára vágjuk. Tálaláskor megszórjuk vele a paszternák pürét.
Snidlinges édesburgonya püré
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 10 perc
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók:
- 890 gramm édesburgonya
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 200 ml mandula ital
- 1,5 teáskanál só + 1 a főzéshez
- 1 csokor snidling, apróra vágva
Elkészítés:
- Az édesburgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, majd egy lábosban feltesszük főni, 1 teáskanál sóval és annyi vízzel, hogy ellepje.
- Addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, majd kiöntjük egy szűrőbe, és hagyjuk lecsepegni.
- Ezután hozzáadjuk a kókuszzsírt, a mandula italt, a sót és az apróra vágott snidlinget. A pürét készíthetjük krumplinyomóval, vagy aprítógépbe is tehetjük a hozzávalókat, és úgy pürésítjük.
Narancsos - gránátalmás rukkola saláta mézes narancsos öntettel
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 10 perc
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók:
A salátához:
- 200 gramm rukkola
- 2 narancs
- 1 nagyobb gránátalma
Az öntethez:
- 100 ml olíva olaj
- 3 evőkanál méz
- 1 narancs leve
- 12 szem rózsabors
- 1 csipet só
Elkészítés:
- A narancsot megpucoljuk, cikkekre szedjük, a gránátalmából kiszedjük a magokat, a rukkolát megmossuk, és saláta centrifugában megszárítjuk.
- A salátát egy nagy tálban összeállítjuk, beletesszük a rukkolát, majd a narancsot, végül pedig rászórjuk a gránátalmát.
- Az öntethez alaposan összekeverjük az olajat, a narancslevet és a mézet, majd belekeverjük a sót.
- A rózsaborsot egy kicsit összetörjük, és szinten az öntethez adjuk. Tálaláskor meglocsoljuk vele a salátát.