Kakaós csiga
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók:
- 100 g mandula liszt, durva őrlésű
- 100 g hajdinaliszt
- 45 g gluténmentes zabpehelyliszt + 10 g a gyúráshoz
- 40 g tápióka keményítő
- 3 g lenmag liszt
- 4 g instant élesztő
- 50 g kókusztejszín (kókuszkrém)
- 1/2 tk juharszirup
- 25 g kókuszzsír, felolvasztva
- 2 ek kristálycukor vagy 2,5 ek eritrit
- 3 ek víz
A töltelékhez:
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 2-3 ek porcukor vagy ennek megfelelő por állagú eritrit
- 1 ek kókuszzsír, felolvasztva
Elkészítés:
- A mandulaitalt a vízzel és a juharsziruppal kb. 28 fokosra melegítjük. Hozzáadjuk az élesztőt, és letakarva 5 percig állni hagyjuk.
- Eközben a mandulalisztet, a zabpehelylisztet, a hajdinalisztet és a tápióka keményítőt kimérjük, és egy nagyobb tálban alaposan elkeverjük őket.
- Majd hozzáadjuk a krisztálycukrot vagy az édesítőszert.
- A lenmaglisztet 3 ek. vízzel elkeverjük.
- 5 perc eltelte után az élesztős keveréket a lisztekhez öntjük, hozzáadjuk a vizes lenmagot is, majd tésztát gyúrunk belőlük. Itt szükség lesz a plusz 10 g zabpehelylisztre, hogy a kezünkre ragadt tésztát is bele tudjuk dolgozni.
- Miután a tészta összeállt, hozzáadjuk a kókuszzsírt, és azt is jól beledolgozzuk. Ezután 45 percig hagyjuk pihenni.
- Majd egy tiszta munkalapra tesszük a tésztát, óvatosan átgyúrjuk egy kicsit, és 5-6 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk.
- A kakaót elkeverjük a porcukorral vagy az édesítőszerrel.
- 1 ek. olvasztott kókuszzsírral megkenjük a tészta tetejét, és erre szórjuk a kakaós cukrot vagy édesítőszert. Ezután feltekerjük, és 2,5 - 3 cm széles szeleteket vágunk belőle.
- Egy piteformába vagy kisebb tepsibe tesszük őket, kb fél cm-re egymástól, sülés közben feljönnek, és összesülnek majd. 10 percig letakarva pihentetjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük őket, amíg a tetejük aranybarna lesz.
Recipe by MennyeiMentes at https://mennyeimentes.hu/kakaos-csiga/