• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Kakaós csiga

2019-02-28 Maresz

Gyerekkorom egyik kedvenc reggelije volt a kakaós csiga, de már évek óta nem ettem a gluténérzékenységem miatt. Most viszont sikerült elkészítenem a saját verziómat, ami gluténmentes és vegán is.

Mivel tojást nem használtam bele, a szokásosnál kicsit több összetevőből áll, de tényleg érdemes kipróbálni.

A mandulalisztet és a hajdinalisztet nagyon szeretem együtt használni, mert bár egyáltalán nem szeretem a hajdina ízét, de a mandulával nagyon jó párost alkotnak. Bár instant élesztőt használok a receptben, de hagyom egy kicsit felfutni a kókusztejszín és a víz keverékében, úgy találtam, hogy nekem ettől szebben feljött a tészta.

Tölteléknek pedig kakaó helyett fahéjjal is nagyon finom.

Print

Kakaós csiga

Előkészítési idő: 15 perc

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Mennyiség: 4 főre

Hozzávalók:

  • 100 g mandula liszt, durva őrlésű
  • 100 g hajdinaliszt
  • 45 g gluténmentes zabpehelyliszt + 10 g a gyúráshoz
  • 40 g tápióka keményítő
  • 3 g lenmag liszt
  • 4 g instant élesztő
  • 50 g kókusztejszín (kókuszkrém)
  • 1/2 tk juharszirup
  • 25 g kókuszzsír, felolvasztva
  • 2 ek kristálycukor vagy 2,5 ek eritrit
  • 3 ek víz

A töltelékhez:

  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2-3 ek porcukor vagy ennek megfelelő por állagú eritrit
  • 1 ek kókuszzsír, felolvasztva

Elkészítés:

  1. A mandulaitalt a vízzel és a juharsziruppal kb. 28 fokosra melegítjük. Hozzáadjuk az élesztőt, és letakarva 5 percig állni hagyjuk.
  2. Eközben a mandulalisztet, a zabpehelylisztet, a hajdinalisztet és a tápióka keményítőt kimérjük, és egy nagyobb tálban alaposan elkeverjük őket.
  3. Majd hozzáadjuk a krisztálycukrot vagy az édesítőszert.
  4. A lenmaglisztet 3 ek. vízzel elkeverjük.
  5. 5 perc eltelte után az élesztős keveréket a lisztekhez öntjük, hozzáadjuk a vizes lenmagot is, majd tésztát gyúrunk belőlük. Itt szükség lesz a plusz 10 g zabpehelylisztre, hogy a kezünkre ragadt tésztát is bele tudjuk dolgozni.
  6. Miután a tészta összeállt, hozzáadjuk a kókuszzsírt, és azt is jól beledolgozzuk. Ezután 45 percig hagyjuk pihenni.
  7. Majd egy tiszta munkalapra tesszük a tésztát, óvatosan átgyúrjuk egy kicsit, és 5-6 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk.
  8. A kakaót elkeverjük a porcukorral vagy az édesítőszerrel.
  9. 1 ek. olvasztott kókuszzsírral megkenjük a tészta tetejét, és erre szórjuk a kakaós cukrot vagy édesítőszert. Ezután feltekerjük, és 2,5 - 3 cm széles szeleteket vágunk belőle.
  10. Egy piteformába vagy kisebb tepsibe tesszük őket, kb fél cm-re egymástól, sülés közben feljönnek, és összesülnek majd. 10 percig letakarva pihentetjük.
  11. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük őket, amíg a tetejük aranybarna lesz.

Kategóriák: Desszert, Reggeli Címkék: gluténmentes, tejmentes, vegán

Previous Post: « Mártogatós válogatás
Next Post: Kókuszjoghurtos – kókusztejszínes pohárkrém vérnaranccsal és mandulával »

Footer

Instagram

Instagram did not return a 200.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2023 · MennyeiMentes