Olyan gyönyörű az ébredő természet, az üde, zöld színeivel, és apró virágaival, hogy úgy éreztem csinálnom kell egy olyan desszertet, ami visszaadja ezt a szépséget. (Vagy legalább hasonlít rá. 😀 )
Így született meg az az ötlet, hogy pisztáciamarcipánból készítek egy “mezőt”, amit virágok díszítenek majd. De szükség volt a “földre” is, ami pedig kakaós datolyás alap lett. Végül pedig tojás alakúra szaggattam őket, ha már úgyis közeleg a húsvét. 🙂
A recept nagyon egyszerű, mindössze egy aprítógépre van hozzá szükség. Finomított cukromentes, az édes ízét a datolya adja, a marcipánnal, és az alapnak is.
"Húsvéti tojás" pisztáciamarcipánnal
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 35 perc + hűtés
Mennyiség: 9 - 10 db
Hozzávalók:
A pisztáciamarcipánhoz:
- 70 g sótlan pisztácia
- 30 g mandula
- 4 szem medjool datolya
- 1 ek víz
A "tésztához":
- 170 g medjool datolya
- 350 g mandulaliszt
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 30 ml juharszirup
- 1 tk őrölt vanília
Elkészítés:
- A marcipánhoz a pisztáciát és a mandulát aprítógépbe tesszük, és ledaráljuk.
- Ezután hozzáadjuk a vizet és a juharszirupot, és addig dolgoztatjuk az aprítót, amíg sima tészta állagú marcipánt nem kapunk. Ez beletelhet 15-20 percbe is, attól függ, hogy mennyire erős az aprítónk.
- A kakaós aljhoz, a datolyát kimagozzuk. Minden hozzávalót az aprítógépbe teszünk, és egynemű tésztát készítünk belőlük. Ha egy kicsit túl meleg/laza lett a tészta tegyük a hűtőbe fél órára, hogy nyújtani lehessen.
- A kakaós tésztát tegyük ki egy sütőpapírra, és nyújtsuk kb. 2 cm vastagra, majd sütikiszúróval vágjunk belőle formákat. Ha ragadna a kiszúró, mártsuk kakaóporba.
- Ezután a pisztáciamarcipánt is tegyük ki sütőpapírra, majd nyújtsuk ki 1 cm vastagra, és ugyanazzal a sütikiszúróval vágjunk belőle formákat.
- Ezután tegyük a kakaós tésztára a marcipánt, majd tegyük a hűtőbe 1 órára.
- Tálaláskor ehető virágokkal díszíthetjük.