Nagyon szeretem a levendulát. Életemben először bonbonkészítéshez használtam, annyira elkapott a hév, hogy a tölteléket teleszórtam szárított levendulával, biztos, ami biztos, legyen íze. A végeredmény olyan lett, hogy a provance-i szappankészítők könyörögtek volna a receptért, ha tudnak róla. Megenni viszont nem nagyon lehetett. Így jöttem rá, hogy a kevesebb néha több, a levendulánál hatványozottan igaz.
Ez a kis fiaskó szerencsére nem vette el a kedvem tőle, azóta is gyakran használom ízesítésre. Az anyukám kertje pedig tele van vele, és mikor a múlt héten nála jártunk szedtem egy nagy csokorral. Mindenképp szerettem volna főzni belőle valamit. A hűtőben volt egy szép sárgadinnyénk, a nagy melegben pedig nincs jobb, mint egy hideg gyümölcsleves, úgyhogy úgy döntöttem, hogy a dinnyét levendulával kombinálva krémlevest készítek. Nekünk nagyon bejött, remélem, hogy nektek is ízleni fog.
Hideg levendulás sárgadinnye-krémleves
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 20 perc
Mennyiség: 2 főre
Hozzávalók:
- 1200 gramm sárgadinnye
- 250 ml víz
- 100 ml növényi tejszín
- 1 - 2 evőkanál méz, attól függően, hogy a dinnye mennyire édes
- 3 szál levendula virágos feje
Elkészítés:
- A sárgadinnyét megpucoljuk, kiszedjük a magját, és kis kockákra vágjuk.
- A vízzel együtt egy lábosban feltesszük főni.
- Amikor megpuhult, botmixerrel leturmixoljuk.
- Ezután hozzáadjuk a mézet, tejszínt és a levendulát, és addig főzzük, amíg forrni kezd.
- Majd levesszük a főzőlapról, és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
- Ezután 2 - 3 órára a hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt a levendulákat kivesszük a levesből.