Már nagyon régen került recept a kamrába, így itt volt az ideje, hogy pótoljam ezt a hiányosságot. Most egy nagyon egyszerű házi mogyoróvajat hoztam, amiben semmi adalékanyag nincs.
Nagyon jól felhasználható különböző édességekhez, de én szeretem reggelente kenyérre kenni és mézzel vagy lekvárral enni, vagy uzsonnára almával is nagyon finom.
Házi mogyoróvaj
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 5 - 10 perc
Mennyiség: 200 gramm
Hozzávalók:
- 200 g pörköletlen földimogyoró
- 1 csipet só
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a mogyorót egy tepsibe öntjük, és kb. 8-10 percig sütjük, amíg szép aranyszínű lesz. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, különben a vajunk megkeseredik.
- Miután megsült a mogyoró, kivesszük a sütőből, és néhány percig hűlni hagyjuk.
- Ezután aprítógépbe tesszük, az aprítógépben kb. 5-10 perc alatt krémes állagúvá válik. (Az elkészítés ideje attól függ, hogy milyen erős a gépünk.)
- Miután elkészült üvegbe töltjük, és hűtőben tároljuk. 8-10 napig eltartható.