Nincs is jobb nyáron, mint a finom, házi frissítők. Mi nagyon szeretjük a gyümölcsös limonádékat, amikből hoztam Nektek is néhányat ide a blogra.
Most, hogy egyre több gyümölcs érik, sokféle variációból választhatunk, megmutatom hogyan készítem az alapot, majd ennek az őszibarackos, az áfonyás és a szedres változatást is. Az én kedvencem közülük, az őszibarackos.
A limonádékészítés közben megmaradt gyümölcshús pedig nagyon finom zabkásához, vagy natúr joghurthoz adva.
Házi gyümölcsös limonádék
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 15 perc + hűtés
Mennyiség: 1,75 liter limonádéalap
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 1500 ml víz
- 250 ml citromlé (citromból)
- 8 ek méz
- 1 citrom és 1 lime a poharakba
Az őszibarackos limonádéhoz:
- 500 ml alaplimonádé
- 125 ml őszbaracklé, kb. 3 nagyobb barackból
- 1 őszibarack a poharakba
Az áfonyás limonádéhoz:
- 500 ml alaplimonádé
- 125 ml áfonyalé, 300 g áfonya
- 1 marék áfonya a poharakba
A szedres limonádéhoz:
- 500 ml alaplimonádé
- 125 ml szederlé, 250 g szeder
- 1 marék szeder
Elkészítés:
- A vizet és a mézet egy lábosba öntjük, és közepes hőméréskleten addig melegítjük, amíg a méz teljesen elolvad.
- Ezután levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, majd hozzákeverjük a citromlevet, és a hűtőbe tesszük. Ezzel el is készült a citromos alaplimonádénk.
Őszibarackos:
- Az őszibarackot felvagdossuk, és egy lábosba tesszük, alacsony hőmérsékleten megtörjük a barackot, hogy kiengedjen a leve. Ezután szűrön átszűrjük a gyümölcsöt, a levét egy kancsóba töltjük, és kihűtjük.
- 125 ml barackléhez adunk fél liter limonádét, és alaposan elkeverjük. 1 barackot felszeletelünk, a szeleteket a poharak aljába tesszük, jégkockát adunk hozzá, és beletöltjük a limonádét.
Áfonyás:
- Az áfonyát egy lábosba tesszük, hozzáadunk 2 ek viezt és alacsony hőmérsékleten megtörjük, hogy a levet eresszen. Ezután szűrön átszűrjük a gyümölcsöt, a levét egy kancsóba töltjük, és kihűtjük.
- 125 ml áfonyaléhez adunk fél liter limonádét, és alaposan elkeverjük. A marék áfonyát a poharak aljába szórjuk, jégkockát adunk hozzá, és beletöltjük a limonádét.
Szedres:
- A szedret egy lábosba tesszük, alacsony hőmérsékleten megtörjük, hogy kiengedjen a leve. Ezután szűrön átszűrjük a gyümölcsöt, a levét egy kancsóba töltjük, és kihűtjük.
- 125 ml szederléhez adunk fél liter limonádét, és alaposan elkeverjük. A marék szedret, a poharak aljába tesszük, jégkockát adunk hozzá, és beletöltjük a limonádét.
Megjegyzés:
A megmaradt gyümölcshúst hűtőben tároljuk, és zabkásához vagy natúr joghurthoz adjuk.