A görögdinnye nagyban meghatározza a gyerekkorom nyári emlékeit, talán azért is, mert amikor a dinnye érett, már nem volt mese, megérkezett az igazi nyár. Mezítláb szaladgáltam a kertben, dinnyét ettem a nagy cseresznyefánk hűvös árnyéka alatt, na meg persze a balatoni strandolások elengedhetetlen uzsonnája is a dinnye volt.
Azért szeretem ezt a levest, mert egy igazi vitaminbomba, sem a gyümölcs, sem a zöldségek nem veszítenek semmit az ásványianyag- és vitamintartalmukból az elkészítés során.
A recept legmunkaigényesebb része a görögdinnye kimagozása, onnan már csak 5 perc, amíg a turmixgép szép simára turmixolja a levest. Na jó, ezután még a hűtési időt ki kell várni a maximális ízélményért, de velem az is elő szokott fordulni, hogy megeszem a felét, mire a hűtőbe kerül. 😀
Görögdinnye gazpacho
Nyomtatás PinHozzávalók
- 260 g görögdinnye
- 450 g paradicsom
- 50 g paprika (kápia vagy piros kaliforniai)
- 120 g uborka
- 2 szál szárzeller
- 1 ek citromlé
- 5-6 levél bazsalikom
- 1 tk só
- 1/4 tk bors
Elkészítés
- A görögdinnyét kimagozzuk, és kisebb kockákra vágjuk.
- Az uborkát és a paradicsomot felkockázzuk. A zellerszárat szintén felvagdossuk.
- A hozzávalókat a bazsalikommal együtt turmixgépbe tesszük, sózzuk és borsozzuk, majd teljesen sima, krémes levessé turmixoljuk.
- Azután kb. 2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek, és igazán frissítő levest kapjunk.