Ha csicseriborsóról volt szó, eddig hummuszon kívül nem nagyon készítettem mást. A csicseriborsólisztet mostanában kezdtem felfedezni, a csicseris receptjeim közül először ezt a puha tésztás tacot hoztam el Nektek.
A babkrémet akár előre is elkészíthetitek, és egy befőttes üvegben egy hétig eláll. A taco nemcsak glutén-, hanem tejmentes is, és én zöldséges változatban készítettem, de bármilyen feltéttel nagyon finom. 🙂
Gluténmentes taco
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 50 perc
Mennyiség: 8-9 db taco
Hozzávalók:
A tacohoz:
- 240 g csicseriborsóliszt
- 120 g tápióka keményítő
- 440 ml mandula ital
- 1 tk só
- 2 tk fokhagymapor
- 1/2 tk chilipehely
- 1 tk bazsalikom
A babkrémhez:
- 1 konzerv vesebab
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, feldarabolva
- 1/2 tk bors
- 1 tk só
- 2 babérlevél
A feltéthez:
- 15 - 20 db koktélparadicsom
- 1 -2 fej lilahagyma
- 1 konzerv édes csemege kukorica
- 1 csokor koriander (opcionális)
- 1 lime
A "sajtszósz"hoz:
- 4 ek kesudiókrém
- 1 tk fokhagymapor
- 1/2 tk őrölt füstölt paprika
- 1-2 ek citromlé
- 5 ek víz
- 2 tk sörélesztő (opcionális)
Elkészítés:
- Először elkészítjük a babkrémet, hogy legyen ideje kihűlni mire elkészül a taco. A hagymát közepes hőmérsékleten megdinszteljük, amikor már üveges, hozzáadjuk a fokhagymát is, és tovább dinszteljük őket.
- A babot egy szűrőbe öntjük, és leöblítjük, majd hagyjuk lecsöpögni, ezután a hagymákhoz adjuk, és 2-3 percig diszteljük, majd hozzáadjuk a fűszereket és 200 ml vizet.
- Közepes hőmérsékleten addig főzzük, amíg az összes víz elfő a babról. Ezután a babot aprítógépbe tesszük, és pürésítjük, majd hagyjuk kihűlni. Aprítógép helyett használhatunk botmixert is.
- A kesudiókrémet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a fűszereket és a citromlevet, és először csak 2 ek vizet. Egy kanállal összekeverjük a krémet a fűszerekkel, a citromlével és a vízzel, majd mikor felvette a folyadékot, hozzáadjuk a többit is. Ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá plusz vizet.
- A tacohoz egy keverőtálba kimérjük a csicseriborsólisztet és a tápióka keményítőt valamint a fűszereket, és elkeverjük őket. Majd hozzáöntjük a mandula ital felét, és kézi habverővel elkeverjük.
- Egy tapadásmentes palacsintasütőt vagy sekély serpenyőt felforrósítunk. A tacohoz 100 ml-t kimérünk, a forró serpenyőbe öntjük, és hagyjuk, hogy magától szétfolyjon, kb. 14 cm átmérőjű tacokat kapunk. Kb. 2-3 percig sütjük, és mikor a felső része is "megkötött" megfordítjuk, a másik oldalát is 2-3 percig sütjük. Így járunk el a többi tésztával is.
- A koktélparadicsomot és a lilahagymát tetszés szerinti méretűre vágjuk, a kukoricát egy szűrőbe öntjük, és hagyjuk lecsepegni, a koriendert egy késsel felaprítjuk.
- A tacokat megkenjük a babkrémmel, megtöltjük a zöldségekkel és korianderrel, végül meglocsoljuk a "sajtszósszal", és lime levével.