Print

Gluténmentes mézeskalács

Előkészítési idő: 20 perc

Elkészítési idő: 30 perc

Mennyiség: kb 30 db (a sütikiszúró méretétől függően)

Hozzávalók:

A mézeskalácshoz:

A habhoz:

Elkészítés:

  1. Először a zabpehelylisztet, a tápiókakeményítőt és a szódabikarbónát egy tálban alaposan összekeverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a porcukrot és a fűszereket, majd ezeket is jól elkeverjük a liszttel.
  3. A vajat kockákra vágjuk, és jól elmorzsoljuk a lisztes keverékben.
  4. Végül hozzáadjuk a tojásokat és a mézet, majd sima, ruganyos tésztát gyúrunk. Majd két részre osztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni. (Amivel nem dolgozunk, azt visszatesszük a tálba, és letakarjuk.)
  5. A munkalapot megszórjuk zabpehelyliszttel, hogy nyújtás közben ne ragadjon le a tészta. Majd kinyújtjuk kb. 3 - 4 mm vékonyra. Ezután sütikiszúróval kiszaggatjuk. A kimaradt tésztát pedig hozzágyúrjuk a mézes másik feléhez.
  6. Az kiszaggatott mézeseket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüket megkenjük tojással, hogy szép fényesek legyenek, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul - felül sütés) kb. 7 - 8 percig sütjük. 
  7. Miután megsültek, a tepsin hagyjuk őket néhány percig, majd egy tálcára tesszük, ilyenkor még nagyon puhák, vigyázzunk, hogy ne tegyük őket egyenletlen felületre, mert akkor úgy hűlnek ki, és ferdék maradnak.
  8. Miután kihűltek a mézesek egy kicsit visszakeményednek, de néhány óra elteltével megint megpuhulnak.
  9. A tojáshabhoz a fehérjét egy alaposan kitisztított keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet, majd robotgéppel nagyon kemény habot verünk belőle. Az a jó, ha a keverőt kivéve a hab "megáll". 
  10. Ezután habzsákba töltjük, és díszíthetjük is a mézeskalácsokat. :) A hab néhány óra alatt teljesen megszárad.

Recipe by MennyeiMentes at https://mennyeimentes.hu/glutenmentes-mezeskalacs-2/