• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Gluténmentes mézeskalács

2018-11-21 Maresz

Nálam a karácsony abszolút kedvence, az ünnep sütije, a mézeskalács. Bár már van fent egy a blogon, de idénre készültem egy új gluténmentes mézeskalács recepttel.

Nálunk nincs karácsony mézeskalács nélkül, már a sülő mézes illatától is jobb kedvem lesz. Ehető ajándéknak sem utolsó, könnyen elkészül és nagyon finom. De barátokkal vagy gyerekekkel nagyon jó ráhangolódó program a közös mézeskalács sütés az ünnepek előtt.

Két fontos dologra kell figyelni, az egyik a sütési idő, ami tényleg csak néhány perc (ebben az esetben max. 8), ha letelt az idő ellenőrizzük a sütit, mert nagyon könnyen megég, ha úgy érezzük, hogy hagyni kell még egy kicsit, akkor percenként nézzünk rá. A másik pedig a jó minőségű méz, a kedvencem Kaptár Kincsei akácméze.

Miután teljesen megszáradt a tojáshab a süti tetején, jól záródó dobozban tároljuk. Egy hétig puha marad, ennél továbbról nem tudok beszámloni, mert addigra elfogyott.

Print

Gluténmentes mézeskalács

Előkészítési idő: 20 perc

Elkészítési idő: 30 perc

Mennyiség: kb 30 db (a sütikiszúró méretétől függően)

Hozzávalók:

A mézeskalácshoz:

  • 260 gramm gluténmentes zabpehelyliszt
  • 100 gramm tápióka keményítő
  • 170 gramm porcukor
  • 29 gramm laktózmentes vaj
  • 2 egész tojás + 1 egész tojás a kenéshez
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj

A habhoz:

  • 1 tojás fehérje
  • 125 gramm porcukor
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

  1. Először a zabpehelylisztet, a tápiókakeményítőt és a szódabikarbónát egy tálban alaposan összekeverjük.
  2. Ezután hozzáadjuk a porcukrot és a fűszereket, majd ezeket is jól elkeverjük a liszttel.
  3. A vajat kockákra vágjuk, és jól elmorzsoljuk a lisztes keverékben.
  4. Végül hozzáadjuk a tojásokat és a mézet, majd sima, ruganyos tésztát gyúrunk. Majd két részre osztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni. (Amivel nem dolgozunk, azt visszatesszük a tálba, és letakarjuk.)
  5. A munkalapot megszórjuk zabpehelyliszttel, hogy nyújtás közben ne ragadjon le a tészta. Majd kinyújtjuk kb. 3 - 4 mm vékonyra. Ezután sütikiszúróval kiszaggatjuk. A kimaradt tésztát pedig hozzágyúrjuk a mézes másik feléhez.
  6. Az kiszaggatott mézeseket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüket megkenjük tojással, hogy szép fényesek legyenek, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul - felül sütés) kb. 7 - 8 percig sütjük. 
  7. Miután megsültek, a tepsin hagyjuk őket néhány percig, majd egy tálcára tesszük, ilyenkor még nagyon puhák, vigyázzunk, hogy ne tegyük őket egyenletlen felületre, mert akkor úgy hűlnek ki, és ferdék maradnak.
  8. Miután kihűltek a mézesek egy kicsit visszakeményednek, de néhány óra elteltével megint megpuhulnak.
  9. A tojáshabhoz a fehérjét egy alaposan kitisztított keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet, majd robotgéppel nagyon kemény habot verünk belőle. Az a jó, ha a keverőt kivéve a hab "megáll". 
  10. Ezután habzsákba töltjük, és díszíthetjük is a mézeskalácsokat. 🙂 A hab néhány óra alatt teljesen megszárad.

 

Kategóriák: Desszert Címkék: gluténmentes, karácsony, laktózmentes, méz, mézeskalács

Previous Post: « Édesburgonyás kenyér
Next Post: Karácsonyi köret ötletek »

Footer

Instagram

Instagram has returned invalid data.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2023 · MennyeiMentes