Nálam a karácsony abszolút kedvence, az ünnep sütije, a mézeskalács. Bár már van fent egy a blogon, de idénre készültem egy új gluténmentes mézeskalács recepttel.
Nálunk nincs karácsony mézeskalács nélkül, már a sülő mézes illatától is jobb kedvem lesz. Ehető ajándéknak sem utolsó, könnyen elkészül és nagyon finom. De barátokkal vagy gyerekekkel nagyon jó ráhangolódó program a közös mézeskalács sütés az ünnepek előtt.
Két fontos dologra kell figyelni, az egyik a sütési idő, ami tényleg csak néhány perc (ebben az esetben max. 8), ha letelt az idő ellenőrizzük a sütit, mert nagyon könnyen megég, ha úgy érezzük, hogy hagyni kell még egy kicsit, akkor percenként nézzünk rá. A másik pedig a jó minőségű méz, a kedvencem Kaptár Kincsei akácméze.
Miután teljesen megszáradt a tojáshab a süti tetején, jól záródó dobozban tároljuk. Egy hétig puha marad, ennél továbbról nem tudok beszámloni, mert addigra elfogyott.
Gluténmentes mézeskalács
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 30 perc
Mennyiség: kb 30 db (a sütikiszúró méretétől függően)
Hozzávalók:
A mézeskalácshoz:
- 260 gramm gluténmentes zabpehelyliszt
- 100 gramm tápióka keményítő
- 170 gramm porcukor
- 29 gramm laktózmentes vaj
- 2 egész tojás + 1 egész tojás a kenéshez
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
A habhoz:
- 1 tojás fehérje
- 125 gramm porcukor
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
- Először a zabpehelylisztet, a tápiókakeményítőt és a szódabikarbónát egy tálban alaposan összekeverjük.
- Ezután hozzáadjuk a porcukrot és a fűszereket, majd ezeket is jól elkeverjük a liszttel.
- A vajat kockákra vágjuk, és jól elmorzsoljuk a lisztes keverékben.
- Végül hozzáadjuk a tojásokat és a mézet, majd sima, ruganyos tésztát gyúrunk. Majd két részre osztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni. (Amivel nem dolgozunk, azt visszatesszük a tálba, és letakarjuk.)
- A munkalapot megszórjuk zabpehelyliszttel, hogy nyújtás közben ne ragadjon le a tészta. Majd kinyújtjuk kb. 3 - 4 mm vékonyra. Ezután sütikiszúróval kiszaggatjuk. A kimaradt tésztát pedig hozzágyúrjuk a mézes másik feléhez.
- Az kiszaggatott mézeseket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüket megkenjük tojással, hogy szép fényesek legyenek, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul - felül sütés) kb. 7 - 8 percig sütjük.
- Miután megsültek, a tepsin hagyjuk őket néhány percig, majd egy tálcára tesszük, ilyenkor még nagyon puhák, vigyázzunk, hogy ne tegyük őket egyenletlen felületre, mert akkor úgy hűlnek ki, és ferdék maradnak.
- Miután kihűltek a mézesek egy kicsit visszakeményednek, de néhány óra elteltével megint megpuhulnak.
- A tojáshabhoz a fehérjét egy alaposan kitisztított keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet, majd robotgéppel nagyon kemény habot verünk belőle. Az a jó, ha a keverőt kivéve a hab "megáll".
- Ezután habzsákba töltjük, és díszíthetjük is a mézeskalácsokat. 🙂 A hab néhány óra alatt teljesen megszárad.