Gluténmentes almás pite
Előkészítési idő: 15 perc + 1 óra hűtés
Elkészítési idő: 20 perc + 40 perc sütés
Mennyiség: 22 cm-es piteforma, 8 szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 gramm kölesliszt
- 100 gramm tápióka keményítő
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 95 gramm hideg laktózmentes vaj
- 1 tojás
- 1 evőkanál kristálycukor
- 7 - 8 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 800 gramm alma
- 2 - 3 evőkanál kristálycukor, attól függ, mennyire édes az alma
- 2 teáskanál fahéj
Elkészítés:
- A köleslisztet, a tápióka keményítőt, a cukrot és az útifűmaghéjat egy tálban alaposan elkeverjük.
- A hideg vajat kockákra vágjuk, és belemorzsoljuk a lisztbe úgy, hogy nagyobb vajdarabok maradjanak benne. (kb borsó nagyságúak)
- Ezután a tojást is a lisztbe dolgozzuk. Végül pedig a vizet evőkanalanként hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Egyszerre csak egy kanállal adjunk hozzá, amikor azt felvette a liszt, jöhet a következő.
- Sima tésztát gyúrunk, majd fóliába tekerve egy órára a hűtőbe tesszük.
- Az almát alaposan megmossuk, és kimagozzuk, majd felszeleteljük.
- A tésztát kivesszük a hűtőből és 2/3-ad 1/3-ad arányban elosztjuk. A nagyobb rész lesz a piténk alja.
- A munkalapot megszórjuk liszttel, és a tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtjuk. Ha nem kerámia, vagy tapadásmentes formát használunk, akkor vajazzuk és lisztezzük ki.
- A felszeletelt almát egyenletesen elosztjuk a tésztán, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal.
- A tészta maradék részét is kinyújtjuk 4-5 mm-re, sütikiszúróval formákat vágunk belőle, és pite tetejére tesszük őket.
- 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna lesz, és az alma megpuhul.
- És, hogy megszórjuk-e porcukorral vagy sem? Rátok bízom! :)
Megjegyzés: Ha nem szeretnétek héjas almát tenni a sütibe, hámozzátok meg nyugodtan. Ha inkább reszelve tennétek bele az almát, akkor ízesítés után hagyjátok egy kicsit állni, és alaposan nyomkodjátok ki, különben eláztatja a tésztát.
Recipe by MennyeiMentes at https://mennyeimentes.hu/glutenmentes-almas-pite/