Ezt a receptet egy kicsit későbbre szántam, de mivel mára tényleg beköszöntött az ősz, úgy gondoltam, jól jön egy kis szívmelengető almás pite.
Nekem az almás pite mindig az otthon melegét idézi. Amikor kicsi voltam, anyukám az őszi vasárnapokon gyakran sütött almást. Emlékszem, ahogyan sült, áradt a fahéj illata a házban, és én alig vártam, hogy elkészüljön. Persze mindig meg kellett várnunk, hogy kihűljön, nehéz próba egy gyerek türelmének. Aztán minden alkalommal vita támadt, hogy kell-e porcukor a pite tetejére vagy sem. Végül a felén volt cukor a felén pedig nem. A képekből kiderül, hogy én melyik oldalt támogattam. 🙂
Gluténmentes almás pite
Előkészítési idő: 15 perc + 1 óra hűtés
Elkészítési idő: 20 perc + 40 perc sütés
Mennyiség: 22 cm-es piteforma, 8 szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 gramm kölesliszt
- 100 gramm tápióka keményítő
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 95 gramm hideg laktózmentes vaj
- 1 tojás
- 1 evőkanál kristálycukor
- 7 - 8 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 800 gramm alma
- 2 - 3 evőkanál kristálycukor, attól függ, mennyire édes az alma
- 2 teáskanál fahéj
Elkészítés:
- A köleslisztet, a tápióka keményítőt, a cukrot és az útifűmaghéjat egy tálban alaposan elkeverjük.
- A hideg vajat kockákra vágjuk, és belemorzsoljuk a lisztbe úgy, hogy nagyobb vajdarabok maradjanak benne. (kb borsó nagyságúak)
- Ezután a tojást is a lisztbe dolgozzuk. Végül pedig a vizet evőkanalanként hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Egyszerre csak egy kanállal adjunk hozzá, amikor azt felvette a liszt, jöhet a következő.
- Sima tésztát gyúrunk, majd fóliába tekerve egy órára a hűtőbe tesszük.
- Az almát alaposan megmossuk, és kimagozzuk, majd felszeleteljük.
- A tésztát kivesszük a hűtőből és 2/3-ad 1/3-ad arányban elosztjuk. A nagyobb rész lesz a piténk alja.
- A munkalapot megszórjuk liszttel, és a tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtjuk. Ha nem kerámia, vagy tapadásmentes formát használunk, akkor vajazzuk és lisztezzük ki.
- A felszeletelt almát egyenletesen elosztjuk a tésztán, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal.
- A tészta maradék részét is kinyújtjuk 4-5 mm-re, sütikiszúróval formákat vágunk belőle, és pite tetejére tesszük őket.
- 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna lesz, és az alma megpuhul.
- És, hogy megszórjuk-e porcukorral vagy sem? Rátok bízom! 🙂
Megjegyzés: Ha nem szeretnétek héjas almát tenni a sütibe, hámozzátok meg nyugodtan. Ha inkább reszelve tennétek bele az almát, akkor ízesítés után hagyjátok egy kicsit állni, és alaposan nyomkodjátok ki, különben eláztatja a tésztát.