Print

Epres pite

Elkészítési idő: 15 perc + 1 óra hűtés

Előkészítési idő: 20 perc + 40 perc sütés

Mennyiség: 22 cm-es piteforma

Hozzávalók:

A tésztához:

A töltelékhez:

Elkészítés:

  1. Az  tésztáját csináltam ehhez a recepthez, annyi különbséggel, hogy nem laktózmentes, hanem növényi vajat használtam.
  2. A tészta elég egy 22 cm-es formához, viszont végre szerettem volna kipróbálni a hónapokkal ezelőtt vett kicsi formáimat, így nekem 3 kisebb pitém lett.
  3. Amíg a pitetészta a hűtőben pihen, elkészítjük a tölteléket. Az epret megtisztítjuk, és kisebb darabokra vágjuk.
  4. A felvágott gyümölcsöt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, citromlevet, pektint és a tápióka keményítőt, és alaposan összekeverjük a hozzávalókat.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, egy sütőpapíron kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és a piteforma aljába fektetjük.
  6. A tésztát megszórjuk tápióka keményítővel, erre kerül a gyümölcsös töltelék, hogy ne áztassa el a tészta alját.
  7. Ezután megtöltjük a pitét (vagy pitéket) a gyümölccsel, ha nagyon sok levet ereszett, akkor a levet hagyjuk a tálban. Majd a süti tetejét rácsokkal vagy kiszaggatott formákkal díszítjük.
  8. 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés) sütjük, ha 22-cm-es formát használtunk, akkor kb. 40 percig, az én formáimnak elég volt 30 perc.
  9. A formát tegyük egy tepsire, és úgy tegyük a sütőbe, mert valószínűleg ki fog bugyogni a töltelék
  10. Miután elkészült a pite, várjuk meg, hogy teljesen kihűljön, mert úgy fog benne megkötni az "eper lekvár". Tálalás előtt porcukorral szórhatjuk.

 

 

Recipe by MennyeiMentes at https://mennyeimentes.hu/epres-pite/