Annyira szeretem a sós rágcsálnivalókat, valóságos függő vagyok. És most végre sikerült egy szuper receptet összehoznom, ez lett a mindenmentes édesburgonyás kréker.
Az édesburgonya csak úgy, mint a hagyományos nagyon jó pogácsákhoz és kenyerekhez. Különösen igaz ez a gluténmentes lisztekre, mert sokkal ruganyosabb, jól gyúrható tésztát kapunk, és egy kicsit sem marad meg a burgonya édeskés íze. (Legalábbis én nem érzem. 🙂 )
A kréker tetejét nagyszemű sóval szórtam meg, de használjatok nyugodtan akár lenmagot vagy napraforgót.
Édesburgonyás kréker
Előkészítési idő: 25 perc
Elkészítési idő: 20 perc
Mennyiség: 4 - 6 főre
Hozzávalók:
- 100 gramm édesburgonya
- 100 gramm barna rizsliszt
- 50 gramm mandulaliszt, durva
- 50 gramm tápióka keményítő
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 0,5 teáskanál só
- 2,5 evőkanál olaj
- 1 - 2 evőkanál víz
Elkészítés:
- Az édesburgonyát, meghámozzuk, kockákra vágjuk, és kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
- Miután megfőtt, kicsit hagyjuk kihűlni, és krumplinyomóval vagy aprítógéppel lepépesítjük.
- A liszteket egy tálban kimérjük, és alaposan elkeverjük.
- Hozzáadjuk a sót és a fűszereket, majd ezeket is jól beledolgozzuk a lisztes keverékbe.
- Ezután belegyúrjuk a pürésített édesburgonyát.
- Hozzáadjuk az olajat és 1 evőkanál vizet, majd rugalmas tésztát gyúrunk. Ha esetleg nem áll össze a tészta, jöhet hozzá még 1 evőkanál víz.
- Mikor a tésztánk összeállt, sütőpapírra tesszük és kb 4 mm-esre nyújtjuk. A tetejét megszórhatjuk nagyszemű sóval.
- Derelyevágóval vagy pizzavágóval kockákra vágjuk, és a sütőpapírral együtt tepsibe tesszük.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg a széle aranybarna nem lesz.