Előkészítési idő: 25 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 6 főre
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az édesburgonyát kockákra vágjuk, és egy lábosban feltesszük főni fél teáskanál sóval. Addig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul (mondhatni szétfő), kb 15 - 20 perc. Miután megfőtt, szűrőbe tesszük, lecsepegtetjük és megvárjuk, amíg kicsit kihűl.
Amíg a burgonya fő, a lenmagot elkeverjük a 100 ml vízzel, és állni hagyjuk kb. 5 -10 percig. (Lenmagtojást készítünk.)
A barna rizslisztet, az útifűmaghéjat, a szódabikarbónát és a sót egy tálban alaposan elkeverjük.
Miután kicsit kihűlt az édesburgonya krumplinyomóval vagy aprítógépben lepépesítjük. Ezután a lisztekhez adjuk, és eldolgozzuk.
Majd jöhet a lenmagtojás, az olaj és a citromlé. Sima tésztát gyúrunk, és kis cipót formálunk belőle.
A cipót egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
A kenyeret még hideg sütőbe tesszük, a sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, alsó - felső sütéssel, 45 percig sütjük. Miután letelt a 45 perc, a hőmérsékletet levesszük 180 fokra, és további 15 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, ha szükséges, süssük még néhány percig.
Megjegyzés: A kenyeret csak azután vágjuk fel, miután teljesen kihűlt.
Recipe by MennyeiMentes at https://mennyeimentes.hu/edesburgonyas-kenyer/