Már régóta kísérleteztem saját kenyér recepttel, és most végre sikerült egy olyan verziót készítenem, amit veletek is meg tudok osztani.
Olyan kenyeret szerettem volna, amit könnyű elkészíteni, viszonylag gyors, és nem igényel különleges hozzávalót.
Az utóbbi időben eléggé rá vagyok kattanva az édesburgonyára, és igyekszem minél többféleképpen felhasználni. Gondoltam, hogy a kenyérrel is csak jót tehet, és nekünk nagyon ízlett. A héja ropogós lett, a belseje pedig nagyon puha, és kenyértartóban tárolva napokig az is maradt.
Édesburgonyás kenyér
Előkészítési idő: 25 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 6 főre
Hozzávalók:
- 245 gramm édesbugronya, megpucolva
- 220 gramm barna rizsliszt
- 16 gramm lenmagliszt
- 100 ml víz
- 15 gramm útifűmaghéj
- 7 gramm szódabikarbóna
- 1 evőkanál citromlé
- 5 evőkanál növényi olaj
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
Az édesburgonyát kockákra vágjuk, és egy lábosban feltesszük főni fél teáskanál sóval. Addig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul (mondhatni szétfő), kb 15 - 20 perc. Miután megfőtt, szűrőbe tesszük, lecsepegtetjük és megvárjuk, amíg kicsit kihűl.
Amíg a burgonya fő, a lenmagot elkeverjük a 100 ml vízzel, és állni hagyjuk kb. 5 -10 percig. (Lenmagtojást készítünk.)
A barna rizslisztet, az útifűmaghéjat, a szódabikarbónát és a sót egy tálban alaposan elkeverjük.
Miután kicsit kihűlt az édesburgonya krumplinyomóval vagy aprítógépben lepépesítjük. Ezután a lisztekhez adjuk, és eldolgozzuk.
Majd jöhet a lenmagtojás, az olaj és a citromlé. Sima tésztát gyúrunk, és kis cipót formálunk belőle.
A cipót egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
A kenyeret még hideg sütőbe tesszük, a sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, alsó - felső sütéssel, 45 percig sütjük. Miután letelt a 45 perc, a hőmérsékletet levesszük 180 fokra, és további 15 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, ha szükséges, süssük még néhány percig.
Megjegyzés: A kenyeret csak azután vágjuk fel, miután teljesen kihűlt.