Amikor csak lehet, igyekszem szezonális alapanyagokkal főzni, mert egészséges és még a környezetnek is jót teszünk vele. A sütőtök mellett, a másik nagy őszi kedvencem az édesburgonya, más néven batáta.
A narancsságra mellett kipróbáltam már a fehéret és a lilát is. Igaz, hogy a három közül ez a legédesebb, de a narancssárgát használom a legszívesebben. Őt követi a fehér, ami ízvilágában valahol a krumpli és az édesburgonya között helyezkedik el, de az utóbbi pozitív tulajdonságaival rendelkezik. Szóval jó opció lehet annak, aki a hagyományos burgonyát kerülné, de az édeset nem annyira szereti.
A legújabb édesburgonyás receptem pedig a lasagne, ami azonnal mindenki kedvence lett, aki kóstolta. Amellet, hogy gluténmentes, nem tartalmaz tejterméket, és húst sem. Próbáljátok ki ti is, mert mennyei! 🙂
Édesburgonya lasagne
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 4 főre
Hozzávalók:
- 700 gramm édesburgonya, meghámozva
- 500 gramm barna csiperke
- 500 ml paradicsomszósz
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 ek olaj
- 1 tk só
- 1/4 tk bors
- 2 tk bazsalikom
A besamelhez:
- 2 ek kókuszzsír
- 2 ek rizsliszt
- 250 ml mandulatej
A tetejére:
- 2 ek darált mandula
- 1 csipet só
- 1/4 tk fokhagymapor
Elkészítés:
- Az édesburgonyát kb. 4 mm vékonyra gyaluljuk.
- A gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk.
- Az apróra vágott hagymát 2 ek olajon megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a gombát, és közepes hőmérsékleten megfonnyasztjuk, majd hozzáöntjük a paradicsomszószt, a sót, a borsot, a bazsalikomot, és kb. 15 percig főzzük.
- A besamelhez felolvasztjuk a kókuszzsírt, hozzáadjuk a rizslisztet, és “megpirítjuk”. Ezután állandó kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a mandulatejet, és sima mártást készítünk.
- A darált mandulát összekeverjük a sóval és a fokhagymaporral.
- A tepsi aljára teszünk egy réteg édesburgonyát, ráöntjük a besamel 1/3-adát, erre pedig a gombás szósz felét.
- Ezután jön egy újabb réteg burgonya, majd a besamel, és a gombás szósz másik fele. Végül még egy réteg burgonya, a maradék besamel, és a darált mandula.
- 190 fokra előmelegített sütőben (alul - felül sütés) kb. 55 - 60 percig sütjük, amíg a burgonya megpuhul.
Megjegyzés: Ehhez az adaghoz 29x19 cm-es tepsit használtam.