Nagyon szeretem a datolyaalapú édességeket, így arra gondoltam, hogy a húsvéti desszertek közül sem hagyom ki. 🙂
Az egyik változat különösen kötődik az ünnephez, és az ehető virágok iránti rajongásomhoz, mert rózsavizet használtam hozzá. Aki szereti a szokatlan dolgokat mindenképpen próbálja ki. 🙂
A másik változat pedig egy kicsit hagyományosabb, földimogyoróval készült. De bármilyen maggal nagyon finom bonbont lehet belőle készíteni.
Datolya bonbon
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 25 perc + hűtés
Mennyiség: 8 - 10 db ízenként
Hozzávalók:
A rózsavizeshez:
- 150 g medjool datolya (maggal)
- 20 ml rózsavíz
- 2 ek cukorzatlan kakaópor
- 2 tk kókuszolaj
- 50 g 70%-os étcsoki
A mogyoróshoz:
- 150 g medjool datolya (maggal)
- 1,5 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 tk kókuszolaj
- 1 marék pirított földimogyoró
- 50 g 70%-os étcsoki
Elkészítés:
- A rózsavizes bonbonhoz a datolyát kimagozzuk, aprítógépbe tesszük és a géppel kicsit összetörjük.
- Ezután hozzáadjuk a kakaóport, a rózsavizet és a kókuszolajat, majd az aprítógépben tészta állagúvá dolgozzuk.
- Majd a hűtőszekrénybe tesszük 30 percre.
- A mogyorós bonbonhoz a datolyát kimagozzuk, aprítógépbe tesszük és a géppel kicsit összetörjük.
- Ezután hozzáadjuk a kakaóport és a kókuszolajat, majd az aprítógépben tészta állagúvá dolgozzuk.
- Végül beledobjuk a mogyorót is, és pár mádosperc alatt beledolgozzuk a géppel.
- Majd a hűtőszekrénybe tesszük 30 percre.
- Miután letelt a 30 perc, az étcsokit alacsony hőmérsékleten megolvasztjuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda!
- A bonbonalapot kivesszük a hűtőből, és egy sütőpapírra tesszük, majd sodrófával kb 2 cm vastagra nyújtjuk. Ha úgy érezzük, hogy ragad, akkor egy kis kakaóporral megszórhatjuk.
- 1,5 cm x 3 cm-es téglalapokra vágjuk fel a kinyújtott alapot, és egy villával a csokiba forgatjuk.
- A rózsavizeset megszórhatjuk szárított rózsaszirommal, a mogyorósat pedig durvára aprított mogyoróval.
- Miután elkészültek, ismét a hűtőbe tesszük őket, hogy a csoki megszilárduljon. Hűtőben tárolva kb. 1 hétig eláll.