
A répatortát biztosan mindannyian ismeritek, és próbáltátok is már. De mi a helyzet a cukkinitortával? 🙂
Bevallom, nekem sokkal jobban ízlik a répás változatnál, nagyon puha, szaftos a tésztája, ami 1-2 napig megőrzi ezt az állagot. Persze csak, ha marad belőle. 🙂 Egyetlen fontos dologra kell figyelni. A lereszelt cukkinit alaposan ki kell nyomkodni, hogy megszabaduljunk a felesleges víztől. Ezen kívül ez egy igazán egyszerű, “összedobálós” recept.
Ahogy Instagramon ígértem, hamarosan indítok egy új részt a blogon, ami a kiskerti kalandjainkról szól majd, és olyan receptek is hozok, amiknek meghatározó hozzávalója a kertből származik. Ez a recept már ezt a vonalat erősíti, mert a saját termesztésű, bio cukkininkat használtam hozzá.



Hozzávalók
A tésztához
- 260 g cukkini lereszelve, héj és mag nélkül
- 100 g barna rizsliszt
- 100 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 200 g növényi vaj szobahőmérsékletű
- 195 g porcukor
- 1 ek citromlé
- 2 db citrom reszelt héja
- 1 1/2 tk sütőpor
- 1/2 tk só
- 3 egész tojás szobahőmérsékletű
- 1 tk őrölt vanília
A mázhoz
- 110 g porcukor
- 2 – 4 ek citromlé
Elkészítés
- A cukkinit meghámozzuk, kiszedjük a belsejét, és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- A vajat, a porcukrot, a tojásokat, a citromhéjat és a vaníliát egy tálba tesszük.
- A cukkinit alaposan kinyomkodjuk, hogy a felesleges víztől megszabaduljunk.
- Ezután a tálba tesszük a többi hozzávalóhoz. Majd robotgéppel homogén masszává keverjük. (Ez nem lesz a legesztétikusabb látvány, de nem kell megijedni tőle. 🙂 )
- A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a sütőport, majd alaposan elkeverjük őket.
- A lisztes keveréket robotgéppel a masszához dolgozzuk, végül hozzáadjuk a citromlevet, és azt is beledolgozzuk.
- Egy 18 cm-es tortaformát kivajazunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 – 40 percig sütjük.
- Ha kicsit több víz maradt a cukkiniben, előfordulhat, hogy hosszab sütési időre van szükség. Tűpróbával ellenőrizzük, és ha vizes még a tészta, néhány perccel tovább sütjük.
- Miután megsült a torta, pár percig hagyjuk hűlni a formában, majd kivesszük belőle, és rácsra tesszük.
- A citrommázhoz kimérjük a cukrot, hozzáadjuk a 2 ek citromlevet, ha savanyúbbat szeretnénk, mehetünk 4 ek-ig, viszont így egy kicsit lazább mázat kapunk.
- Hagyjuk, hogy a máz megdermedjen, és tálalhatjuk is. 🙂