• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to footer

MennyeiMentes

Gluténmentes Gasztroblog

  • Blog
  • Receptek
  • A kiskertből
  • A blogról
  • Kapcsolat
  • A fiókom
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram

Cukkinitorta

2019-09-04 Maresz

A répatortát biztosan mindannyian ismeritek, és próbáltátok is már. De mi a helyzet a cukkinitortával? 🙂

Bevallom, nekem sokkal jobban ízlik a répás változatnál, nagyon puha, szaftos a tésztája, ami 1-2 napig megőrzi ezt az állagot. Persze csak, ha marad belőle. 🙂 Egyetlen fontos dologra kell figyelni. A lereszelt cukkinit alaposan ki kell nyomkodni, hogy megszabaduljunk a felesleges víztől. Ezen kívül ez egy igazán egyszerű, “összedobálós” recept.

Ahogy Instagramon ígértem, hamarosan indítok egy új részt a blogon, ami a kiskerti kalandjainkról szól majd, és olyan receptek is hozok, amiknek meghatározó hozzávalója a kertből származik. Ez a recept már ezt a vonalat erősíti, mert a saját termesztésű, bio cukkininkat használtam hozzá.

Cukkinitorta

Nyomtatás Pin
Előkészítési idő: 20 minutes
Mennyiség: 8 fő

Hozzávalók

A tésztához

  • 260 g cukkini lereszelve, héj és mag nélkül
  • 100 g barna rizsliszt
  • 100 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 200 g növényi vaj szobahőmérsékletű
  • 195 g porcukor
  • 1 ek citromlé
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 1 1/2 tk sütőpor
  • 1/2 tk só
  • 3 egész tojás szobahőmérsékletű
  • 1 tk őrölt vanília

A mázhoz

  • 110 g porcukor
  • 2 – 4 ek citromlé

Elkészítés

  • A cukkinit meghámozzuk, kiszedjük a belsejét, és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
  • A vajat, a porcukrot, a tojásokat, a citromhéjat és a vaníliát egy tálba tesszük.
  • A cukkinit alaposan kinyomkodjuk, hogy a felesleges víztől megszabaduljunk.
  • Ezután a tálba tesszük a többi hozzávalóhoz. Majd robotgéppel homogén masszává keverjük. (Ez nem lesz a legesztétikusabb látvány, de nem kell megijedni tőle. 🙂 )
  • A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a sütőport, majd alaposan elkeverjük őket.
  • A lisztes keveréket robotgéppel a masszához dolgozzuk, végül hozzáadjuk a citromlevet, és azt is beledolgozzuk.
  • Egy 18 cm-es tortaformát kivajazunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 – 40 percig sütjük.
  • Ha kicsit több víz maradt a cukkiniben, előfordulhat, hogy hosszab sütési időre van szükség. Tűpróbával ellenőrizzük, és ha vizes még a tészta, néhány perccel tovább sütjük.
  • Miután megsült a torta, pár percig hagyjuk hűlni a formában, majd kivesszük belőle, és rácsra tesszük.
  • A citrommázhoz kimérjük a cukrot, hozzáadjuk a 2 ek citromlevet, ha savanyúbbat szeretnénk, mehetünk 4 ek-ig, viszont így egy kicsit lazább mázat kapunk.
  • Hagyjuk, hogy a máz megdermedjen, és tálalhatjuk is. 🙂

Kategóriák: A kiskertből, Desszert Címkék: gluténmentes, tejmentes

Previous Post: « Paradicsomos és őszibarackos bruschetta variációk
Next Post: Így kezdődött… »

Footer

Instagram

Instagram did not return a 200.

További információk

Adatkezelési tájékoztató

ÁSZF

Tartalom felhasználása

Kapcsolat

Copyright © 2023 · MennyeiMentes