A héten szülinap lesz nálunk, arra készült ez a csokoládés mandulatorta. De ha nálatok mostanában nem lesz szülinap, ne várjatok sokáig, vasárnapi uzsonnára is nagyon finom.
Nagyon könnyen elkészül, és annak, aki szereti a csokit és a szuflét, muszáj kipróbálnia. 🙂 A legjobb savanykás lekvárral tálalni, nagyon jól kiegyensúlyozza a csoki édességét.
Amire különösen büszke vagyok, hogy a képen látható tojásokat a saját tyúkjaim tojták. Nem, nem festettem be őket, maguktól ilyen kékes-zöldesek, az araucana tyúkok tojnak ilyen színű tojásokat.
Csokoládés mandulatorta
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 30 perc
Mennyiség: 20 cm-es tortaforma
Hozzávalók:
- 150 g mandulaliszt, durva őrlésű
- 125 g étcsokoládé
- 125 g laktózmentes vaj
- 125 g kristálycukor
- 5 kisebb vagy 4 nagyobb tojás
- 1 tk őrölt vanília
- 1-2 ek kakaópor
- Lekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
- A csokoládét a vajjal alacsony hőmérsékleten felolvasztjuk, vigyázzunk, hogy ne égjen meg a csoki. Majd hagyjuk langyosra hűlni.
- Ezután habverővel a csokoládéhoz keverjük a mandulalisztet.
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukorral és a vaníliával, kézi robotgéppel simára keverjük, és hozzáadjuk a csokis masszához.
- A fehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verjük, és nagyon óvatosan a tésztához keverjük.
- A tortaformát kivajazzuk, és megszórjuk mandulaliszttel. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tortát 30 percig sütjük.
- A tortánk belseje sűrű, ragacsos lesz, kicsit hasonlít a szuffléra, hagyjuk kihűlni, mielőtt felszeleteljük.
- A tetejét megszórjuk kakaóporral, és díszíthetjük pl. ehető virágokkal, lekvárral tálaljuk.