Ezt a citromos – rozmaringos zabkekszet a nyári fesztiválok, utazások ihlették. Vagyis az, hogy amíg a többiek vidáman tömték magukba a kürtős kalácsokat és különböző finomságokat, addig én eléggé megnyúlt képpel lébecoltam körülöttük.
Szóval ki kellett találnom egy könnyen elkészíthető, hűtést meg különleges tárolást nem igénylő gluténmentes édességet, amit magammal vihetek az utazásokra. Persze nemcsak akkor csinálok zabkekszet, ha megyünk valahova, annál sokkal jobban ízlik mindenkinek. Limonádéval szuper nyári nasi itthon is.
Kétféle cukorral készítettem eddig, kókuszvirággal és muscovadoval. Ha muscovadoval próbáljátok ki, akkor egy kicsit ragacsosabb, karamellesebb állaga lesz a keksznek, a kókuszvirággal pedig kicsit ropogósabb marad. Nekem mindkettő nagyon ízlik, nem tudnék dönteni, hogy melyik a jobb, így inkább az határozza meg a választást, hogy mi van itthon.
Körülbelül egy hétig eláll, és jól záródó tárolóban az állaga is friss, ropogós marad.
Citromos - rozmaringos zabkeksz
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 12 perc
Mennyiség: kb 20 db
Hozzávalók:
- 225 gramm gluténmentes zabpehely
- 40 gramm gluténmentes zabliszt
- 115 gramm olvasztott vaj
- 150 gramm kókuszvirágcukor vagy sötét muscovado cukor
- 1 nagy tojás
- 1 csapott ek tápióka keményítő
- 1/2 ek útifűmaghéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 nagyobb ág rozmaring
Elkészítés:
- A zabpelyhet, lisztet, tápióka keményítőt és útifűmaghéjat egy tálba kimérjük, és jól összekeverjük.
- Hozzáadjuk a cukrot.
- A rozmaringágról leszedjük a leveleket, és késsel apróra vágjuk őket. Majd a citromhéjjal együtt a lisztekhez keverjük.
- A vajat megolvasztjuk, de ne melegítsük fel túlságosan.
- A tojást kicsit felverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajhoz. (Ha a vaj túl meleg, összekapja a tojást.)
- A vajas tojást összekeverjük a többi hozzávalóval, így egy ragacsos masszát kapunk.
- Egy kanállal golyókat formálunk a tésztából, és sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, a tetejüket pedig ellapítjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb 12 percig sütjük.