Print

Citromos granita variációk

Előkészítési idő: 5 perc

Elkészítési idő: 5 perc + 3 - 4 óra hűtés

Mennyiség: 6 - 8 főre

Hozzávalók:

A hagyományos változathoz:

A cukormentes változathoz:

Elkészítés:

Hagyományos granita:

  1. A vizet egy lábosban felforraljuk, majd hozzáadjuk a kritálycukrot, és hagyjuk, hogy a cukor teljesen feloldódjon a víz pedig átlátszóvá váljon. (Közben nem kell kevergetni.)
  2. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni a cukorszirupot. 
  3. Amikor a szirup hideg, kézi habverővel belekeverjük a citromlevet. Ha szeretnénk feldobni kakukkfűvel vagy mentával, akkor hozzáadjuk a fűszert is.
  4. Sekély műanyag edénybe (vagy edényekbe) töltjük a citromos levet, és a fagyasztóba tesszük 1 órára. Én kb. 2 ujjnyi levet öntök 1 edénybe, mert így gyorsabban fagy meg. Az edényt ne takarjuk le.
  5. Az óra elteltével egy villával megkapargatjuk/megtörjük a már jegyes granita-t, majd visszatesszük a fagyasztóba. Ezt megismételjük 30 percenként, addig, amíg teljesen meg nem fagy. Ettől a villával kapargatástól lesz kb. jégkása állaga (olyasmi, mint a fagyott hó).
  6. Tálaláskor megszórhatjuk még apróra vágott menta levéllel vagy kakukkfűvel, és hűtött gyümölcsöket kínálhatunk hozzá.

A cukormentes változat:

  1. A vizet és az eritritet egy lábosba öntjük, és alacsony hőméréskleten addig melegítjük, amíg az eritrit teljesen elolvad. (Ne forraljuk fel!)
  2. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni a szirupot. 
  3. Amikor a szirup hideg, kézi habverővel belekeverjük a citromlevet. Ha szeretnénk feldobni kakukkfűvel vagy mentával, akkor hozzáadjuk a fűszert is.
  4. Innentől kezdve minden ugyanúgy megy, mint a hagyományos változatnál. :)

Recipe by MennyeiMentes at https://mennyeimentes.hu/citromos-granita-variaciok/