Ez a nagy meleg megkívánta, hogy a héten még egyszer jelentkezzem, mégpedig egy nagyon finom hűsítő desszerttel, citromos granita-val.
A granita (ejtsd: gránítá) egy szicíliai édesség, ami arrafelé talán még a fagyinál is népszerűbb. 2 változata “hagyományos”, a citromos és a mandulás. Most a citromosat készítettem, mert a mandulásat nem lehet fagyigép nélkül megcsinálni. Ezt a desszertet én is jobban szeretem, mint a fagyit, mert szerintem sokkal jobban frissít a nagy melegben, és ezt az édes, mégis savanyú ízt egyszerűen nem tudom megunni.
Hoztam egy cukorral készült és egy cukormentes receptet is. Egy részét meghagytam csak citromosnak, egy részébe pedig kakukkfüvet tettem, és készült egy kevés mentával is. Ha szeretitek a különlegesebb dolgokat, próbáljátok ki a kakukkfüveset, nekem az az egyik kedvencem.
Hogy feldobjam kicsit a tálalást, néhány adagot visszatöltöttem a kinyomkodott citromok héjába. 🙂 A többit pedig pohárba tettem.
Citromos granita variációk
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 5 perc + 3 - 4 óra hűtés
Mennyiség: 6 - 8 főre
Hozzávalók:
A hagyományos változathoz:
- 400 ml citromlé, én 12 db citromot használtam, de a mennyiség függ a citromok méretétől (a levet mindenképp citromból nyerjük ki)
- 400 ml víz
- 200 g kristálycukor
- néhány kakukkfű ágacska, amiről a leveleket letépjük, opcionális
- néhány mentalevél apróra vágva, opcionális
A cukormentes változathoz:
- 400 ml citromlé (citromból)
- 400 ml víz
- 265 g eritrit
- néhány kakukkfű ágacska, amiről a leveleket letépjük, opcionális
- néhány mentalevél apróra vágva, opcionális
Elkészítés:
Hagyományos granita:
- A vizet egy lábosban felforraljuk, majd hozzáadjuk a kritálycukrot, és hagyjuk, hogy a cukor teljesen feloldódjon a víz pedig átlátszóvá váljon. (Közben nem kell kevergetni.)
- Ezután hagyjuk teljesen kihűlni a cukorszirupot.
- Amikor a szirup hideg, kézi habverővel belekeverjük a citromlevet. Ha szeretnénk feldobni kakukkfűvel vagy mentával, akkor hozzáadjuk a fűszert is.
- Sekély műanyag edénybe (vagy edényekbe) töltjük a citromos levet, és a fagyasztóba tesszük 1 órára. Én kb. 2 ujjnyi levet öntök 1 edénybe, mert így gyorsabban fagy meg. Az edényt ne takarjuk le.
- Az óra elteltével egy villával megkapargatjuk/megtörjük a már jegyes granita-t, majd visszatesszük a fagyasztóba. Ezt megismételjük 30 percenként, addig, amíg teljesen meg nem fagy. Ettől a villával kapargatástól lesz kb. jégkása állaga (olyasmi, mint a fagyott hó).
- Tálaláskor megszórhatjuk még apróra vágott menta levéllel vagy kakukkfűvel, és hűtött gyümölcsöket kínálhatunk hozzá.
A cukormentes változat:
- A vizet és az eritritet egy lábosba öntjük, és alacsony hőméréskleten addig melegítjük, amíg az eritrit teljesen elolvad. (Ne forraljuk fel!)
- Ezután hagyjuk teljesen kihűlni a szirupot.
- Amikor a szirup hideg, kézi habverővel belekeverjük a citromlevet. Ha szeretnénk feldobni kakukkfűvel vagy mentával, akkor hozzáadjuk a fűszert is.
- Innentől kezdve minden ugyanúgy megy, mint a hagyományos változatnál. 🙂