Annyi finomság terem ősszel, hogy nem is tudom, milyen sorrendben osszam meg a recepteket. A sütőtök után most a gombát választottam.
A mángold saját termés, az idén elkezdett kiskert projektből, és szerintem a gombával nagyon összeillik. A galette tésztája, ugyanaz, amit a paradicsomoshoz készítettem, de ebben a receptben is leírtam még egyszer.
Barna csiperkés - mángoldos galette
Előkészítési idő: 15 perc + 1 óra hűtés
Elkészítési idő: 35 perc
Mennyiség: 2 főre
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 gramm kölesliszt
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál hideg víz
- 60 gramm hideg vaj, laktózmentes
A töltelékhez:
- 400 gramm barna csiperke
- 5-6 nagyobb mángold levél
- 2 szál vékonyabb póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- Bors, ízlés szerint
- 2 evőkanál olíva olaj
- 100 gramm krémsajt
Elkészítés:
- A köleslisztet és a sót egy tálban összekeverjük.
- A hideg vajat belemorzsoljuk, de nem kell nagyon apróra. Kb borsónyi nagyságú darabok maradjanak belőle.
- Hozzáadjuk a tojást, és egy villával eldolgozzuk a lisztben.
- Ezután evőkanalanként beledolgozzuk a vizet is. Egyszerre csak egyet adjuk hozzá, amikor a liszt felvette a folyadékot, jöhet a következő.
- Szép, sima tésztát gyúrunk, majd egy fóliába tekerve kb 1 órára a hűtőbe tesszük.
- A póréhagymát vékony karikákra vágjuk, és az olajon elkezdjük megdinsztelni belenyomjuk a 2 gerezd fokhagymát, azzal is dinszteljük egy kicsit.
- Mikor a hagyma elkezdett üvegesedni, hozzáadjuk a kisebb darabokra tépett mángold leveleket, és a felszeletelt gombát, a sót és a borsot. Magasabb hőmérsékleten addig főzzük, amíg a mángold leve teljesen elfő.
- Miután letelt az egy óra, a tésztát kitesszük egy tiszta munkalapra, és kb 5 mm-esre nyújtjuk.
- A krémsajttal megkenjük a tésztát a gombás tölteléket pedig rátesszük, úgy, hogy néhány centit kihagyunk a szélén, ezt hajtjuk majd vissza.
- A tészta szélét felhajtjuk a töltelékre.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 percig sütjük, amíg a széle aranyszínű nem lesz.