Az áfonya a kedvenc gyümölcsöm, annyira, hogy tavaly még az erkélyre is vettünk 2 kicsi áfonyabokrot, és mind a 30 szem gyümölcsöt, ami termett rajta beletettem ebbe a sütibe. 🙂
Ezt az áfonyás – citromos muffint már évek óta minden nyáron elkészítem, csak az érzékenység kiderülése előtt rendes verzióban csináltam. Annyira szeretem, hogy akár ódát is írhatnék az áfonyához, szerintem ez a tökéletes gyümölcs, gyönyörű a színe, a formája és az édes és picit mégis savanykás íze pedig tökéletes harmóniában van. Nem beszélve arról, hogy nagyon egészséges, az áfonya is a superfoodok közé tartozik, tele van vitaminokkal, emellett pedig nagyon jó hatással van az agyműködésre és a szívre is. Úgyhogy egészségünk megőrzése érdekében együnk áfonyás muffint! 😀
Áfonyás - citromos muffin
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 20 perc
Mennyiség: 12 db muffin
Hozzávalók:
- 150 gramm barna rizsliszt
- 150 gramm laktózmentes vaj
- 140 gramm porcukor
- 2 tojás
- 1 nagy citrom reszelt héja
- 150 gramm áfonya
- 1 zacskó sütőpor
- 4 cl laktózmentes vagy növényi tej
- plusz néhány szem áfonya a díszítéshez
Elkészítés:
- A vajat a cukorral és a ciromhéjjal robotgéppel habosra keverjük.
- Amikor a vaj szép fehér habos, egyenként belekeverjük a tojásokat.
- A lisztet és a sütőport egy tálban kimérjük, majd a sütőport egyenletesen eloszlatjuk a liszttel.
- A lisztet 2 részletben hozzáadjuk a vajas cukorhoz, és simára keverjük vele.
- Végül a tejet folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a masszához.
- Az áfonyát megmossuk, és lecsepegtetjük, hogy ne áztassa el a nyers tésztát. Majd egy fakanállal elkeverjük a gyümölcsöt a tészában.
- Egy muffintepsit kibélelünk muffinpapírral, és a tésztát beletöltjük a forma 2/3-áig.
- 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
- Miután kihűltek a muffinok a tetejüket áfonyával díszíthetjük.