Mivel közeleg a karácsony, igen, nálam már most közeleg, sőt 2 hónapja is közelgett, elkezdtem azon gondolkodni, hogy mit fogok sütni az ünnepekre és persze előtte, a ráhangolódás kedvéért.
A mézeskalács az egyik nagy kedvencem, és az anyukám csinálja a világon a legfinomabbat, puha és fűszeres, gyönyörű kemény, fehér habdíszítéssel a tetején. Ezt sajnos még nem sikerült reprodukálnom gluténmentes verzióban, de több recepttel is próbálkoztam, ami nagyon finom lett. Ezek közül egyik a sütőtökös mézeskalács kenyér receptje.
Ezt a receptet az amerikai pumpkin gingerbread receptjéből gluténmentesítettem, a cukor mennyiségét is jelentősen lecsökkentettem, és kókuszvirág cukrot használtam hozzá.
Nagyon finom lekvárral is, szeretem kávéval reggelire, vagy teával délután.
Sütőtökös mézeskalács kenyér
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 8 főre
Hozzávalók:
- 425 gramm sütőtök püré
- 620 gramm rizsliszt
- 360 gramm kókuszvirág cukor
- 200 ml növényi olaj
- 175 ml víz
- 4 tojás
- 1 1/2 teáskanál só
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál szegfűszeg
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
- A cukrot, olajat, vizier és a tojást robotgéppel összekeverjük.
- Hozzáadjuk a sütőtök pürét, a fűszereket és a sót, ezeket a robotgéppel a cukros masszába dolgozzuk.
- Kimérjük a lisztet, szódabikarbónát és a sütőport.
- A lisztes keveréket a nedves hozzávalókhoz adjuk és jól összedolgozzuk.
- A masszát kiolajozott sütőformába öntjük. (Én egy 2,5 l liter űrtartalmú szilikon kenyérsütő formát használtam. Ha nincs otthon ekkora akkor 2 részre szedjük a tésztát és őzgerinc formában is süthetjük)
- 175 C fokon kb 1 órán keresztül sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. (Ha a sütit kisebb formákba tesszük, akkor a sütési idő is lecsökken, kb 35 perc után ellenőrizzük a tésztát)