Print

Gluténmentes almás pite

Előkészítési idő: 15 perc + 1 óra hűtés

Elkészítési idő: 20 perc + 40 perc sütés

Mennyiség: 22 cm-es piteforma, 8 szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

A töltelékhez:

Elkészítés:

  1. A köleslisztet, a tápióka keményítőt, a cukrot és az útifűmaghéjat egy tálban alaposan elkeverjük.
  2. A hideg vajat kockákra vágjuk, és belemorzsoljuk a lisztbe úgy, hogy nagyobb vajdarabok maradjanak benne. (kb borsó nagyságúak)
  3. Ezután a tojást is a lisztbe dolgozzuk. Végül pedig a vizet evőkanalanként hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Egyszerre csak egy kanállal adjunk hozzá, amikor azt felvette a liszt, jöhet a következő.
  4. Sima tésztát gyúrunk, majd fóliába tekerve egy órára a hűtőbe tesszük.
  5. Az almát alaposan megmossuk, és kimagozzuk, majd felszeleteljük.
  6. A tésztát kivesszük a hűtőből és 2/3-ad 1/3-ad arányban elosztjuk. A nagyobb rész lesz a piténk alja.
  7. A munkalapot megszórjuk liszttel, és a tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtjuk. Ha nem kerámia, vagy tapadásmentes formát használunk, akkor vajazzuk és lisztezzük ki.
  8. A felszeletelt almát egyenletesen elosztjuk a tésztán, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal.
  9. A tészta maradék részét is kinyújtjuk 4-5 mm-re, sütikiszúróval formákat vágunk belőle, és pite tetejére tesszük őket.
  10. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna lesz, és az alma megpuhul.
  11. És, hogy megszórjuk-e porcukorral vagy sem? Rátok bízom! :)

Megjegyzés: Ha nem szeretnétek héjas almát tenni a sütibe, hámozzátok meg nyugodtan. Ha inkább reszelve tennétek bele az almát, akkor ízesítés után hagyjátok egy kicsit állni, és alaposan nyomkodjátok ki, különben eláztatja a tésztát.

Recipe by MennyeiMentes at https://mennyeimentes.hu/glutenmentes-almas-pite/