Tonhalas quinoa fasírt lila káposzta coleslaw-val
Előkészítési idő: 15 perc + 45 perc sütés
Elkészítési idő: 20 perc
Mennyiség: 8 db fasírt, 8 adag coleslaw
Hozzávalók:
A fasírthoz:
- 90 g quinoa
- 1 db 160 g-os tonhal konzerv
- 1 közepes édesburgonya
- 1 közepes fej lilahagyma
- Néhány szál petrezselyem
- 1 tk só
- 1/4 tk bors
- 1-2 ek mandulaliszt vagy barna rizsliszt (opcionális)
- 3 ek kókuszzsír a sütéshez
A coleslaw-hoz:
- 640 g lila káposzta
- 1 fej lilahagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 2 ek majonéz
- 2 tk mustár
- 1 ek fehér balzsamecet
- 2 ek citromlé
- 1/2 tk só
- Kevés bors
Elkészítés:
- Az édesburgonyát egy villával megszurkáljuk, hogy könnyebben átsüljön, bedörzsöljük egy kevés olajjal, sóval és borssal. Majd egy fóliába csavarva 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt puhára sütjük.
- A quinoát egy szűrőben alaposan átmossuk. Erre azért van szükség, mert a szemeket egy szaponin nevű keserűanyag vonja be, a quinoa ezzel védekezik a madárkák ellen, amik szívesen megennék, ezt viszont a quinoa nem szeretné annyira. Szóval, ha ezt nem mossuk le főzés előtt, akkor meglehetősen keserű marad az íze.
- Ezután egy lábosba tesszük felöntjük annyi vízzel, hogy 1 ujjnyira ellepje, teszünk hozzá 1 tk sót, és kb. 15 perc alatt készre főzzük.
- Miután elkészültek a quinoát és az édesburgonyát is hagyjuk langyosra hűlni.
- A tonhalat egy villával nyomkodjuk apró darabokra, adjuk hozzá a quinoát, az apróra vágott petrezselymet, a sót és a borsot, és jól keverjük el.
- Az édesburgonyát nyomkodjuk szét egy villával, majd kisebb adagokban adjuk a tonhalas keverékhez, az édesburgonya a kötőanyag, ami összetartja a fasírtot.
- Amikor jól összeállt, 8 egyforma részre osztjuk, és golyókat formálunk belőle, majd lenyomkodjuk őket, hogy kb. 2-3 cm vastag pogácsákat kapjunk. Ha úgy érezzük, hogy túl nedves a masszánk, adjuk hozzá 1-2 ek mandulalisztet vagy barna rizslisztet
- 3 ek kókuszzsírt felforrósítunk egy serpenyőben, és beletesszük a fasírtokat. Oldalanként 5-5 percig sütjük őket. Elég puhák, így óvatosan fordítjuk meg őket, miután megsültek pár percig hagyjuk őket állni, így meg is szilárdulnak.
- A coleslaw-hoz lereszeljük vagy vékonyra felszeleteljük a káposztát, a hagymát és a répát. Egy nagyobb tálban összekeverjük őket, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet is.
- A kisebb tálban elkészítjük az öntetet. A majonézt, a mustárt, a balzsamecetet és a citromlevet jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a sót és a borsot.
- A majonézes öntetet a zöldségekhez adjuk, és alaposan elkeverjük, hogy minden jól átvegye az ízeket. A coleslaw-t előre is elkészíthetjük, hogy az ízek összeérjenek.
- A quinoa fasírtot lila káposztás coleslaw-val tálaljuk.
Recipe by MennyeiMentes at https://mennyeimentes.hu/tonhalas-quinoa-fasirt-lila-kaposzta-coleslaw-val/